Mr Galahad

Att handla i nöd gäller tydligen inte om du sitter bakom ratten på en bil.

In Samhälle, Världen on 23 juni 2010 at 15:02

I vart fall om man ska tro Aftonbladet som skriver om Jonny Forsberg som blev av med körkortet och fick böter efter att kört 32 km för fort på en 70 väg för att så snabbt som möjligt släppa fram den ambulans som låg bakom honom på den enfiliga vägen med blåljusen påslagna.

Brottsbalken kap 24 säger så här:

”4 § En gärning som någon, i annat fall än som nämnts tidigare i detta kapitel, begår i nöd utgör brott endast om den med hänsyn till farans beskaffenhet, den skada som åsamkas annan och omständigheterna i övrigt är oförsvarlig.
Nöd föreligger när fara hotar liv, hälsa, egendom eller något annat viktigt av rättsordningen skyddat intresse. Lag (1994:458).”

Vad Jonny inte visste var att Ambulansen var på en sk. prio 1-utryckning, den högsta prioritet som finns men de flesta av oss utgår nog ifrån att om ambulansen drar igång sirenerna så är det fara o färde och vi gör nog lite till mans allt som står i vår makt för att hjälpa dem så gott det går.
Sunt förnuft måste göra gällande att när en sådan situation uppstår så är det med stor sannolikhet så att liv och hälsa kan anses vara hotat någonstans därute eftersom en ambulans ju av uppenbara skäl får bryta mot de lagar som vi andra beivras för om vi gör. Alltså eftersom en ambulans med siren får bryta mot hastighetsbestämmelserna så måste även den som inte kan anses ha ett annat val än att också bryta mot dessa bestämmelser för att undvika att sinka utryckningen, vilket mycket väl kan rädda livet på den som ambulansen är på väg till.

Tillägg 100629

Nu har Jonny fått tillbaka sitt körkort, efter att ha tagit tillbaka sitt erkännande.

//Mr G

 1. Fast nu var ju anledningen till att han bötfälldes av MC-polisen att han körde förbi fyra korsningar och två busshållplatser utan att köra av och släppa förbi ambulansen. Han själv invänder att han bara såg en av korsningarna men körd för snabbt för att hinna ta av där.

  • Spelar ingen roll egentligen. ”4 § En gärning som någon -/- begår i nöd utgör brott endast om den med hänsyn till farans beskaffenhet, den skada som åsamkas annan och omständigheterna i övrigt är oförsvarlig.”

   Dessutom så kan man diskutera riskerna med att bromsa ned till noll ifrån en så pass hög hastighet och om inte det skulle skapa ännu större risker för övriga trafikanter, föraren själv samt ambulansen.

   Är det oförsvarligt att köra 30km/h för fort under 1200 meter för att på så vis på ett säkert och kontrollerat sätt kunna släppa förbi en ambulans som befinner sig under utryckning? Jag påstår att det inte är det precis som det är lika försvarligt att exempelvis göra inbrott i ett brinnande hus för att kunna rädda de boende eller försöka släcka elden.

   //Mr G

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: