Mr Galahad

Det är så här det börjar

In Samhälle, Världen on 13 januari 2011 at 10:48

En man med arabiskt utseende bär på en ryggsäck och ber i sin ensamhet vid en busshållplats i Norrköping. Misstänkt beteende tyckte en väktare och rapporterade det och vips så var ett stort polispådrag ett faktum. Han kunde ju vara en terrorist.

Det visade sig givetvis inte alls vara så utan alla misstankar avskrevs omedelbart sedan man fått titta i hans väska.

SÄPO, Politiker, media och vår omvärld håller på att skapa en underliggande rädsla för araber och i synnerhet muslimer hos varje enskild människa. En rädsla som förr

Jean Charles de Menezes, 27, Sköts med sju! (7) skott i huvudet och en gång i axeln.

eller senare kommer att mynna ut i övergrepp mot människor både ifrån myndigheter och privatpersoner. I Storbritannien mördade polisen 2007 den 27-årige Brasilianaren Jean Charles de Menezez för att han bar just en ryggsäck och ”betedde sig misstänkt”, eller så kanske han inte förstod vad de upphetsade civilklädda polismännen ville och var rädd för sitt liv. Han bar givetvis inte på någon bomb heller.

Vår svenske Menezez kom som tur är undan med livet i behåll, denna gång.

Lever vi i ett samhälle som misstänkliggör dem som ser ut och beter sig lite annorlunda och som utgår ifrån att om en av dem bär på en ryggsäck eller har en ”bullig” jacka på sig bär på en bomb?
Jag vill påstå att vi nästan gör det. Det talas om att inte göra detta samtidigt så ser vi alltför ofta hur det bara är tomt prat de de operativa krafterna inte alls upprätthåller de höga ideal som åtminstone vissa politiker strävar efter.

 

Ska vi låta rädslan, fördomarna och främlingsfientlighet segra eller ska vi ta vårt förnuft tillfånga?

 

//Mr G

 1. Å andra sidan. Kan det inte vara ok att få reagera? Om man upplever att något ser misstänkt ut ska jag strunta i det bara med risk för att inkränkta på någons integritet? Om jag hade rätt då? Om denna person stiger på en buss och skulle utlösa en bomb?

  Jag skulle inte reagera på någon med ryggsäck, där är jag inte. Men en person som lägger sig ned (vilket en böneritual brukar innebära) och ber på en offentlig plats mitt i vintern kan jag väl hålla med om skulle jag se som suspekt. Jag skulle naturligtvis känna mig fånig och nojjig efteråt men det skulle skrämma mig.

  Om jag ser någon stappla in i bilen och köra iväg ska jag låta bli att anmäla detta? Det kanske fanns en bra anledning, det var halt, personen blev överraskad av ett konstigt ljud mm? Eller också vill jag tänka på eventuella offer för en person som kör rattfull.

  Tänker på artikeln igår på de som spelade XBOX och det stormade in poliser:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8417399.ab
  De tog det på rätt sätt. Tyckte det var lite pinsamt – men å andra sidan var det bra att folk reagerade.
  Nu beror det väl sedan på hur polisen agerar. Om de bryskt kastar ner personen på magen och sliter av honom ryggsäcken så kan jag väl hålla med om att det är fel hanterat.

  • Frågan är varför man reagerar på det ena eller det andra och om reaktionen står i paritet med verkligheten.

   Ska vi kroppsvisitera varje man med arabiskt utseende som råkar bära på en ryggsäck eller vad? Det måste faktiskt krävas mer misstänkt beteende för att sätta igång sådana där saker.
   Jag menar hur många av oss har inte sett män eller kvinnor som betett sig konstigt eller varit tydligt sinnesförvirrade, utan att reagera mer än försöka hålla oss undan ifrån dem?

   Hur många sådana har mördat människor som bara råkat komma i deras väg?

   Hur många svenskar har muslimska fundamentalistiska terrorister dödat?

   Ser du orimligheten?

   Att anmäla en misstänkt rattfylla efter att ha sett en individ stapla in i en bil är betydligt mer rimligt än att anmäla samme individ för samma brott för att han drack klar vätska ur en flaska innan han satte sig i bilen.
   Förstår du hur jag menar? Det måste någonstans krävas rimliga skäl till misstankarna annars riskerar vi att hamna i en situation där vi anmäler allt vi själva råkar vara rädda för.

   Simma lugnt

   //Mr G

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: